La Junta Directiva del Centre Artístic Musical de Bétera, pensant en el gran nombre d’alumnes amb instrument amb què comptava l’escola de música, va veure la necessitat de crear una Banda Juvenil en què els xiquets i xiquetes s’anaren formant musicalment, per a poder integrar-se més tard en la Banda d’aquesta Societat. Es comunica als pares i mares, que van acollir i van recolzar la iniciativa amb molta il·lusió, consolidant així la seua creació.

És a l’octubre de 1996, al començar el curs escolar, quan es consolida la plantilla de la “Bandeta”, que comptava amb 53 alumnes, de nivells de 2n, 3r i 4t de LOGSE.

Les raons que van moure en aquell moment a la seua creació, no sols segueixen més vives que mai, sinó que podem afirmar que la Banda Juvenil s’ha convertit en l’autèntic viver de què es nodrix la Banda Simfònica. És un pas fonamental en la formació dels nous músics, un punt intermedi que fa més progressiu i accessible la seua integració a la Banda Simfònica, que és la finalitat de tots els educands d’aquestes especialitats.

La Banda Juvenil ha estat dirigida des de la seua fundació per: Vicente Jesús Camps Sanchís (1996-2001) i Pablo Raga Rodríguez (2001- 2006) . Sent el seu director actual des de 2006, Alfonso Bautista Piquer podem parlar d’una formació a més d’integrada en el currículum de les ensenyances elementals (3EE i 4EE) fonamental per a desenvolupar la funció social de la nostra societat, d’aquesta manera participant en intercanvis i festivals de forma continuada, a més de les seues activitats didàctiques com la participació en el Certamen de Bandes Juvenils “Francisco Fort” de Moncada en 2018 amb l’obtenció del 1er premi o les col·laboracions amb artistes convidats com Dani Miquel, així com l’oferta pedagògica cap als escolars de la localitat en concerts didàctics.”