La Junta Directiva del Centre Artístic Musical de Bétera, pensant en el gran nombre d’alumnes amb instrument amb que contava l’escola de música, sent la necessitat de crear una Banda Juvenil en la qual els xiquets i xiquetes s’anaren formant musicalment, per a poder integrar-se més tard en la Banda d’aquesta Societat. Se’ls comunica als pares i mares, que van acollir la iniciativa amb molta il·lusió, donant suport la iniciativa i consolidant així la seua creació.

És a l’octubre de 1996, al començar el curs escolar, quan es consolida la plantilla de la “bandeta”, que contava amb 53 alumnes, de nivells de 2º, 3º i 4º de Logse.

Ja des dels seus inicis, és molt bé acollida pels mitjans de comunicació: “La Prensa”, “Las Provincias”, “Levante” i “Canal 9 Televisió Valenciana”.

Les raons que van moure en aquell moment a la seua creació, no només segueixen més vius que mai, sinó que podem afirmar que la Banda Juvenil s’ha convertit en l’autèntic viver del que es nodreix la Banda Simfònica. És un pas fonamental en la formació dels nous músics, un punt intermedi que fa més progressiu i accessible la seua integració en la Banda Simfònica, que és la fi última de tots els educandos.

La Bada Juvenil ha estat dirigida des de la seua fundació per: Vicente Jesús Camps Sanchís(1996–2001) i Pablo Raga Rodríguez (2001- 2006), sent el seu director actual Alfonso Bautista Piquer.